Zlomenina stehenního krčku může být fatální

Kdy hovoříme o zlomenině stehenního krčku?

Stehenní krček se nachází v oblasti kyčle, před hlavou stehenní kosti. Kulatá rotující část, tzv. stehenní hlava, zapadá do pánevní jamky. Zlomeniny krčku stehenní kosti se objevují u starších osob, mohou se však vyskytnout i u manuálních pracovníků. V traumatologii je léčena pomocí muskuloskeletálního chirurga.

combnyak implantátum

Příčiny zlomeniny stehenního krčku

Jednou z příčin zlomenin stehen u starších osob je křehkost kostí, hlavně kvůli osteoporóze, která postihuje především ženy, hlavně v pokročilejším věku. Zlomeniny stehenného krčku jsou proto také častější u žen. Samotná zlomenina je přímo vyvolána nehodou nebo pádem.

K pádům mohou obvykle vést prudké změny krevního tlaku, závratě, poruchy kosterní a svalové soustavy ři jakýkoli jiný problém s rovnováhou. Při obtížné nebo bolestivé chůzi může být obtížnější udržet rovnováhu. Pády jsou také běžné u těch, co mají problém postavit se, pletou se jim nohy nebo jsou vystaveni riziku kluzkých cest. 

Pohyb v nerovném terénu, může také představovat nebezpečí pro osoby se zhoršeným viděním.

V současné době se osteoporóza stává rozšířeným onemocněním a počet zlomenin se velmi rychle zvyšuje. Toto onemocnění postihuje nejčastěji starší osoby, právě ty, u kterých je vysoká pravděpodobnost pádu. 95% pacientů se zlomeninami kyčle také podstoupí operaci.

  • V roce následujícím po zlomenině může míra úmrtnosti dosáhnout až 25 procent.
  • Mnoho pacientů umírá během několika měsíců po operaci kvůli komplikacím a komorbiditám.
  • Až 30 procent pacientů potřebuje péči po zbytek svého života.

Podle odborníků je potřeba udělat maximum aby se zabránilo první zlomenině. Prevence je tedy velmi důležitá - 2 tablety MultiLady denně přispívají ke zdraví kostí. 

Osteoporotické zlomeniny způsobují vážné změny, nejčastěji nezvratné, v kvalitě života: ztráta pracovní kapacity, ztráta soběstačnosti po zbytek života a v některých případech i smrt. Pro ilustraci posledně jmenovaného, podle Národní nadace pro osteoporózu každý šestý pacient zemře šest měsíců po zlomenině kyčle. Pokud jde o závažnost důsledků, je také důležité poznamenat, že ztráta nezávislosti, pocit upoutání na ostatní a deprese jsou pro pacienta velmi obtížné.

Největším nebezpečím je opakování zlomenin: po vertebrální zlomenině 5 až 11krát větší šance na vývoj nových zlomenin, které se mohou množit v řetězové reakci, což může způsobit trvalé postižení (přibližně 30% pacientů). lidé se zdravotním postižením se stávají trvale postiženými v důsledku osteoporózy).

Díky speciálnímu složení vám MultiLady pomůže vést zdravý a šťastný život. Naše tělo spotřebovává vitamíny a minerály v našich každodenních činnostech, proto je nezbytné zajistit vyváženou výživu pro naše tělo. V dnešním zrychleném světě převážná většina lidí konzumuje potraviny chudé na živiny, které obsahují malé nebo žádné množství esenciálních vitamínů a minerálů. Špatná výživa může mít z dlouhodobého hlediska vážné následky. Doplňky stravy a multivitaminy, jako je MultiLady, poskytují vynikající a jednoduché řešení, které doplní naše nutriční nedostatky.