Co by ženy měly vědět o osteoporóze

U žen je čtyřikrát vyšší pravděpodobnost vzniku osteoporózy a zlomenin. Zde jsou některá fakta:

  • 80% pacientů s osteoporózou jsou ženy.
  • U každé druhé ženy nad 50 let je za zlomeninu zodpovědná osteoporóza, nikoliv pád
  • U žen je riziko zlomenin kyčle stejné jako u rakoviny prsu, dělohy a vaječníků.

Existuje více důvodů, proč ženy trpí osteoporózou častěji než muži:

  • Ženy mají obvykle menší, tenčí kosti než muži.
  • Estrogen, hormon, který chrání kosti u žen, se během menopauzy prudce snižuje, což může způsobit úbytek kostí. Šance na rozvoj osteroporózy se proto během menopauzy zvyšují.

Lidé věřili, že osteoporóza je nevyhnutelnou součástí stárnutí. Dnes víme mnohem více o prevenci, detekci i léčbě nemoci. Nikdy nejste příliš mladí nebo příliš staří, abyste mohli pečovat o své kosti. Dobrý životní styl může pomoci chránit kosti a snížit šance na osteoporózu.


Menopauza: Čas na akci

U žen v premenopauzálním období, začnou hladiny estrogenu rychle klesat, což může vést ke ztrátě kostní hmoty. U některých žen může být tento úbytek kostní hmoty rychlý a závažný. Šance na rozvoj osteoporózy ovlivňují dva hlavní faktory:

  • Rozhodující je množství kostní hmoty, v době, kdy se menopauza projeví. Čím vyšší je v tomto období hustota kostí, tím je nižší pravděpodobnost vzniku osteoporózy. Pokud máte málo kostní hmoty nebo jiné rizikové faktory způsobily úbytek kostí, je pravděpodobnější, že se u vás vyvine osteoporóza.
  • Jaká je rychlost úbytku kostí po menopauze? Některé ženy ztrácí kostní hmotu rychleji než jiné. Ve skutečnosti může žena ztratit až 20% své hustoty kostí během pěti až sedmi let po menopauze. Pokud rychle ztratíte hustotu kostí, je pravděpodobnější, že se u vás objeví osteoporóza.

Fakta a statistiky o osteoporóze:

  • Jedna ze tří žen ve věku nad 50 let po celém světě trpí zlomeninou kostí
  • Téměř 75% zlomenin kyčle, páteře a předloktí se vyskytuje u žen ve věku 65 let a starších
  • 10% ztráta kostní hmoty kyčle zvyšuje riziko zlomenin kyčle 2,5krát
  • Osteoporóza je obrovská osobní a ekonomická zátěž. V Evropě je invalidita v důsledku osteoporózy větší než invalidita způsobená rakovinou a podobná nebo větší než řada chronických nepřenosných nemocí, jako je revmatoidní artritida, astma a hypertenze.
  • Ženy nad 45 let stráví v důsledku osteoporózy více dnů v nemocnici než v případě mnoha jiných nemocí, včetně cukrovky, infarktu myokardu nebo dokonce rakoviny prsu.
  • 5-10% pacientů mělo opakující se zlomeniny kyčle s průměrným intervalem 3 roky mezi první a druhou zlomeninou

Proto my a naši lékaři doporučujeme MultiLady - 2 kapsle denně pro podporu zdraví kostí. Díky speciálnímu složení MultiLady vám tato podpora pomůže vést zdravý a šťastný život. Naše tělo spotřebovává vitamíny a minerály v našich každodenních činnostech, proto je nezbytné zajistit vyváženou výživu pro naše tělo.

Osteoporotické zlomeniny způsobují vážné změny, nejčastěji nezvratné, v kvalitě života: ztráta pracovní kapacity, ztráta soběstačnosti po zbytek života a v některých případech i smrt. Pro ilustraci posledně jmenovaného, podle Národní nadace pro osteoporózu každý šestý pacient zemře šest měsíců po zlomenině kyčle. Pokud jde o závažnost důsledků, je také důležité poznamenat, že ztráta nezávislosti, pocit upoutání na ostatní a deprese jsou pro pacienta velmi obtížné.

Nejobvyklejší zlomeninou způsobenou osteoporózou je zlomenina obratlů, dodává Hamadeh Fuad. Může k ní dojít i bez vědomí pacienta. Na problém upozorní jen zakřivení zad nebo snížení tělesné výšky. Největším nebezpečím jsou opakované zlomeniny, které po vynásobení řetězovou reakcí mohou způsobit trvalé postižení. V naší zemi se asi 30 procent invalidních lidí stává trvale invalidní v důsledku osteoporózy.

Vyberte si ekonomický balíček 2 + 1, kde získáte 1 měsíc zdraví ZDARMA. Proto my a naši lékaři doporučujeme užívat 2 kapsle MultiLady denně pro podporu zdraví kostí.